Norwayflag


midzomer





Høydegård's Noorse Boskatten




gezondheid


HCM....Hypertrofische Cardio Myopathie.


In het voorjaar van 2004 kwamen we met schrik tot de ontdekking dat we HCM in onze foklijn hadden gekregen... 27 maart stierf namelijk plotseling de door ons gefokte Comanche, zoon van Thulle en Cashimir. Hij was geboren op 26-11-2000 en pas 3 jaar en 4 maand oud.
Hij viel rond middernacht zomaar uit de vensterbank en gaf na opgeraapt te zijn nog een laatste gil. Bij sektie bleek hij HCM te hebben, met veel bindweefsel woekeringen in de hartkamer.

Zijn nestbroer Chinook was al met exact 2 jaar zomaar plotseling gestorven, maar omdat daar bij sektie helemaal geen enkele afwijking aan het hart gevonden werd (ondanks specifiek vragen) namen wij destijds aan dat hij dan toch een schok van het electriciteitssnoer van het terrarium moest hebben gehad. Dat was namelijk niet erg veilig aangelegd. Nu moet ik er dan toch rekening mee houden dat ook Chinook een afwijking in zijn hart heeft gehad, ook al was er nog niets te zien. In ieder geval is het hartje er plotseling mee opgehouden.

Zowel de eigenaar van Chinook als de eigenaren van Comanche waren ontroostbaar en dat is echt iets vreselijks, je kunt als fokker helemaal niets doen.


We hebben een aantal familieleden in juni getest en toen kwam er uit dat het in ieder geval bij onze kater Cashimir vandaan moest zijn gekomen. Zijn testuitslagen waren nog wel onder de grens , maar toch erg hoog. Hij is in juni 2005 nogmaals getest. Heel wonderlijk is dat de getallenreeks een stuk lager is geworden. Waarom dat zo is weten we eigenlijk niet. Hij heeft wel veel meer beweging gehad , omdat hij vanaf de zomer van 2004 vrij in onze grote tuin mocht rondlopen. En natuurlijk ging hij toch af en toe een stukje verder. Zijn conditie is een stuk verbeterd.
Ook een mogelijkheid is, dat er deze keer misschien wat meer metingen in een dunner stukje hartwand zijn gedaan. Zijn dochter Line had namelijk ( bij sektie gezien) een heel onregelmatige verdikking van de wand van de linker hartkamer. Het varieerde ongeveer van 5 tot 15 mm.
Iets dergelijks kan ook bij Cashimir het geval zijn, weliswaar niet zo extreem natuurlijk. In ieder geval staan we voor een raadsel.
Echter, hij heeft nu inmiddels wel een galopritme ( gespleten 2de harttoon) en een licht verdikte papillairspier. De paillairspier zorgt voor het opengaan en sluiten van de kleppen. Dus nu heeft hij officieel HCM.

Line, zijn dochter en zus van Chinook en Comanche uit een eerder nest, bleek in juni 2004 een zeer vergevorderd stadium van HCM te hebben. De test was deels niet eens meer uit te voeren, omdat alles al zo vreselijk verdikt was. Ik had nooit iets aan haar gemerkt, ook niets aan haar vader trouwens. Ook haar broers hadden nooit enig symptoom gehad.
Ongeveer 2 maand later is Line gestorven door waarschijnlijk een trombose in haar voorpoot. Ze liep ineens mank, en gilde het uit, maar er was niets gebroken of gekneusd. Ook geen wespensteek. Bij sektie bleek Line een hartje te hebben met heel veel bindweefsel woekeringen en harde plekken door het hele hart heen. Het was vreselijk om te zien hoe erg het aangetast was.

In die periode hoorde ik ook nog dat een andere zoon van Cashimir, met Mirre als moeder, ook HCM positief getest was. Hij was toen pas 15 maanden. En via via ook over een andere zoon, uit een uitdekking, die met 15 maand was overleden. De sektie wees HCM uit.


De testen van Cashimir, Kalle etc. zijn te vinden op de kastratenpagina bij de kat zelf. De sektie van Line is gedaan door de specialist die ook haar hart had gescand. Het is een mondelinge verslag geweest terwijl we het hartje konden bekijken.
sektierapport van Comanche. (Olav)


Sinds die tijd ben ik overal op zoek naar de oorzaak . Ik ben met een aantal mensen uit diverse landen op onderzoek gegaan naar de verspreiding van HCM onder de Noren. Via homepages hebben we al erg veel info gevonden. Inmiddels zijn er al een flink aantal Noren HCM getest en er zijn er al veel die positief of verdacht bleken.
Er zijn nu 3 lijsten met getestte katten via Internet te vinden. De linken vind u hier onder.

Door de stambomen van alle HCM positieve/verdachtte Noren met elkaar te vergelijken, heb ik waarschijnlijk een viertal "bronnen" gevonden. Ik kon helemaal teruggaan tot aan de novices/novicekinderen. Het HCM gen of misschien meerdere genen, is al sinds de begintijd van de fok aanwezig, vanaf de 70-er, 80-er jaren. De door mij verdachtte katten komen in heel veel stambomen voor, waarschijnlijk in minstens de helft van de huidige Norenpopulatie, en soms zijn er zelfs meerdere van die bronnen tegelijk aanwezig. Bepaalde namen van latere Noren duiken steeds weer op in de stambomen van Noren met HCM.

Veel Noren zijn wel heel erg jong overleden, soms dus al met een jaar, soms met 4-5 jaar, soms met 9-11 jaar. Ook dat laatste is eigenlijk nog steeds te jong voor een gezond natuurras. Vaak wordt er gedacht dat het dier wat aan de nieren had, maar waarschijnlijk wordt er dan niet aan gedacht dat de oorzaak daarvan een slecht funktionerend hart kan zijn, en wordt er niet verder gezocht. Ik heb al vele gevallen binnen een nauw familieverband gezien: grootouder, kind, kleinkind bijvoorbeeld. Inmiddels zijn er steeds meer bewijzen dat er HCM in het spel was.

Gelukkig zijn steeds meer fokkers er van overtuigd dat er wat gedaan moet worden en dat de situatie ernstig is.
En gelukkig durven steeds meer fokkers er openlijk voor uit te komen dat ze Noren met HCM hebben. Het is immers geen schande, het overkomt je.

Wel is het een schande om gewoon door te fokken met dieren waarvan bekend is dat ze hartproblemen hebben veroorzaakt, en anderen hiervan niet op de hoogte te stellen. Zo verspreidt het probleem zich meer en meer. En zo hebben steeds meer kopers vreselijk verdriet als hun lieve Noortje op een dag zomaar dood gevonden wordt...soms pas 2-3 jaar oud.

Veel fokkers zullen er niet mee naar buiten durven komen uit angst dat er met de vinger naar hen gewezen zal worden. Maar openheid is heel erg nodig om het probleem , waar ons mooie ras aan ten onder dreigt te gaan, het hoofd te bieden. Enkel door, voorlopig nog met de HCM echoscan, te testen, kunnen er dieren uit de fok gehaald worden en zo het aantal geboorten van nog meer aangedane dieren te voorkomen.
Voor de Main Coons is er nu een DNA test in zicht. De genmutant die de boosdoener is in een onderzoekspopulatie Coons, is gevonden. Het is dezelfde mutant die ook bij mensen de meest voorkomende veroorzaker van hartproblemen is. Nu moet er nog gekeken worden of dit het enige gen onder de Coons is, en ook of deze genmutant ook de boosdoener bij andere kattenrassen is.

Op veel webgroepen wereldwijd is het onderwerp HCM inmiddels een hot item, hetgeen heel erg toe te juichen is.

Er is een begin gemaakt met een fondsenwerving om verder onderzoek naar het HCM-gen bij Noren te kunnen doen. Hoe een en ander verder geregeld wordt volgt hier binnenkort.
Het zou toe te juichen als elke Norenfokker een bijdrage aan het onderzoek zou leveren. Het is in ieders belang dat we snel over die HCM DNA-test kunnen beschikken.



Winterfyre testing results
Behalve HCM zijn er ook testen van PKD en GSD IV

Boskatblad HCM database

PAWpeds database
Waarbij u kunt zoeken naar getestte Noren door via de woorden HCM, equivocal en normal te zoeken. U krijgt dan 3 lijsten te zien. Zoekt u via hypertrophy dan vind u de totale lijst met getestte Noren. Klikt u een naam aan, dan krijgt u de stamboom van de kat te zien. Als u het woord (HEALTH) achter de naam op de stamboom aanklikt krijgt u verdere info.


shaggytail stamboom database
Een uitgebreide database waar u de stamboom van veel getestte Noren kunt vinden en verder kunt zoeken naar eerdere voorouders.




Hieronder nog wat nuttige linken voor HCM en PKD.



HCM TEST ADRESSEN



site van Elivagar waar u onder gezondheid >>> HCM : uitgebreide info over HCM aantreft..
ook HCM test adressen..tevens vele andere gezondheidslinken

gezondheid artikelen van de rasclub Maine Coon: oa HCM

Engelstalig HCM artikel van de Winn Foundation

HCM artikel van de Rasclub Maine Coon

diverse HCM artikelen op YAHOO

hoe gaat een echo scan?

PKD

PKD-LINKS


terug naar indexpagina